Huolenpito

Jotta huilusi pysyisi parhaassa kunnossa ja soittovireessä vielä vuosienkin jälkeen, tarvitsee se hyvää huolenpitoa ja hoitoa, kuten mikä tahansa instrumentti. Koska kaikki huilumme valmistetaan elävästä orgaanisesta materiaalista, puusta, reagoivat ne herkästi ympäristöönsä.

ÄLÄ säilytä huilua suorassa auringonvalossa. Puu sisältää aina kuivanakin hieman vettä, joka liian kuumassa ja kuivassa ympäristössä haihtuu stressaten puuta ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa halkeamisiin.

Kuljeta huilua AINA suojapussissaan. Valmistamme jokaiselle huilulle oman suojapussin, jossa se kulkee kolhiintumatta turvallisesti ja kätevästi mukanasi.

Puhaltaessa huiluun syntyy kosteutta joka on hyvä kuivata soittamisen jälkeen irroittamalla lintu pesästään, kuivaamalla linnun pohja sekä ilmakanava ja taputtelemalla huilua puhalluspää alaspäin reittä vasten. Tämän jälkeen lintu voidaan asettaa takaisin paikoilleen ja laittaa huilu kuivumaan pystyasentoon puhalluspää alaspäin, jotta syntynyt kosteus valuu pois huilusta.

Yhtäjaksoisesti pidempään soitettaessa linnun alla olevaan ahtaaseen ilmakanavaan tiivistyy kosteutta ja huilu voi kadottaa puhtaan äänensä eli huilu menee ns. ”tukkoon”. Tämä on hyvin tavallista alkuperäisamerikkalaiselle huilulle sekä monelle muulle huilutyypille. Tällöin voi laittaa sormen linnun edessä olevan ääniaukon päälle ja puhaltaa voimakkaasti muutaman kerran, jotta kosteus lentää pois ilmakanavasta ja soitto saa taas jatkua. Huomaa että ulkona kylmällä ilmalla lämmin puhallusilma voi tiivistyä kosteudeksi ilmakanavaan hyvinkin nopeasti. Tätä voi ehkäistä lämmittämällä huilua vaikkapa hihassa tai paidan alla ihoa vasten ennen soittamista.

 

Hoito

Parasta hoitoa huiluillemme on rakkaus, huolenpito sekä kaikkein tärkein, soittaminen. Huilumme on suunniteltu ja valmistettu mahdollisimman hoitovapaiksi. Kaikki pinnat sisältä ja ulkoa on käsitelty kasvipohjaisella kuivuvalla puuöljyllä ja ulkopuoli on lopuksi vahattu erittäin kovalla carnaubavahalla kiiltäväksi ja kolhuja kestäväksi