Huilun soittaminen

Aloita soittaminen peittämällä kaikki kuusi sormireikää tiiviisti sormillasi. Otteessa ei ole väliä oletko oikea- vai vasenkätinen vaan kumpi tahansa käsi voi olla edessä/takana, mikä vain tuntuu itsestä luonnolliselta. Puhalla huiluun kevyt, pitkä ja tasainen puhallus. Jos yhdestäkään reiästä pääsee karkaamaan ilmaa edes vähän, huilu ei soi kunnolla, joten tiivis ote on erittäin tärkeä. Parhaimmillaan ote on rento ja tiivis, liian tiukka puristaminen rasittaa sormia ja käsiä turhaan. Oikeanlainen kevyen rento ote löytyy ajan myötä harjoittelemalla.

Kun saat huilustasi hyvän äänen kaikki sormireiät peitettynä, voit avata reikiä yksi kerrallaan lähtien alhaalta ylöspäin itseäsi kohti. Voit aluksi pitää ylempää kättäsi kokoajan paikallaan reiät suljettuina ja käyttää vain kolmea alinta reikää, näin sormien motoriikka kehittyy kunnes tunnet olevasi valmis ottamaan toisenkin käden käyttöön ylemmillä rei’illä.

Alkuperäisamerikkalainen huilu on viritetty tyypillisesti perusasteikoltaan pentatoniseen molli sävelasteikkoon joka saadaan aikaan pitämällä 3. sormireikä (soittajasta katsottuna) kokoajan peitettynä, joten älä avaa tätä reikää jos vasta opettelet huilun soittoa.

Sopiva puhallusvoimakkuus löytyy kokeilemalla, kevyt puhallus riittää. Tärkeintä on pitää puhallus rentona ja tasaisena.

Sävelasteikot eli skaalat

Alkuperäisamerikkalaiselle huilulle tyypillinen sävelasteikko on pentatoninen molli, joka luo tälle huilulle ominaisen sointitunnelma. Huiluillamme on kuitenkin mahdollista soittaa myös tämän sävelasteikon ulkopuolisia säveliä luoden eri sävelasteikkoja ja tunnelmia.

Jokaisen huilumme mukaan tulee opasvihkonen joka sisältää alla olevat sävelasteikot. Esimerkkinä on käytetty A-sävellajin huilun säveliä.

Pentatoninen molli -skaala

Alkuperäisamerikkalaisen huilun perussävelasteikko

Diatoninen -skaala

Do Re Mi Fa So La Ti Do
Duurissa kulkeva sävelasteikko, joka on esimerkiksi nokkahuilun ja irlantilaisen tinapillin perusasteikko.

Kalevala -skaala

Tuu tuu tupakkarullaa, mistäs tiesit tänne tulla
Tulin pitkin turuntietä, hämäläisten härkätietä
Suomalaisen kansantarinan mukaisesti nimetty asteikko, jossa on samat sävelet kuin viisikielisen kanteleen mollivireessä.

Blues -skaala

Blues musiikissa käytetty sävelasteikko.

Hijaz -skaala

Asteikko jota käytetään mm. itämaisessa musiikissa sekä espanjalaisessa flamenco musiikissa.

Hirajoshi -skaala

Eksoottinen ja tunnelmaltaan jopa salaperäinen japanilainen sävelasteikko.

Kaikki sävelet